Могуће отварање ЦЕРН-ове школе рачунарства у Крагујевцу

Физичар, стручни сарадник Института за нуклеарне науке „Винча“ и истраживач у ЦЕРН-у др Владимир Рековић изјавио је данас да је потписивање Меморандума о разумевању са Европском организацијом за нукеларна истраживања (ЦЕРН) прошле године у децембру, имало великог ефекта јер се отворила могућност да Србија 2025. године у Крагујевцу има ЦЕРН-ову највећу школу рачунарства.

Како је објаснио за Танјуг, ова школа рачунарства би била интензиван курс од две недеље где би на школовање дошло око 100 младих људи из целог света.

„То су људи који су или на докторским студијама или пост дипломским студијама на усавршавању, а предавачи из целог света ће доћи. То је веома битно и за нашу земљу, за Крагујевац, за Универзитет у Крагујевцу. Похвалио бих руководство Универзитета у Крагујевцу које је максимално одговорно пришло овоме и испунило те услове за кандидатуру. Надамо се позитивној одлуци“, навео је физичар.

Рековић је истакао да је од потписивања пуноправног чланства 2019. године осетан помак у односима између Србије и ЦЕРН-а, као и да тај статус Србији доноси одређене привилегије и шансе.

„Имамо велики број младих људи који сада учествују на пројектима унутар ЦЕРН-а, али тође имамо и велики број људи које је ЦЕРН ангажовао и они се сада усавршавају, међу њима су електроинжењери, ИТ стручњаци, физичари, физикохемичари“, рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *