Мрежа сећања у СКЦ-у

У Галерији Студентског културног центра изложена је несвакидашња поставка вајарке Марије Урошевић.

Скулптура која се протеже у простору представља ауторкино искуство са Алцхајмеровом болешћу, те носи и симболичан назив „Знаш чега сам се сетила?“

Иако вајарка по вокацији, Марија Урошевић изашла је из своје зоне комфора и направила дело које посетоце оставља без речи.

Ауторка каже да се овом скулптуром игра и црта у простору.

Изглед нервних рачвања, нити сећања и нити канапа, Марија Урошевић спојила је у поставци велике плаве мреже коју је назвала „Знаш чега сам се сетила?“

Ауторка каже да се мрежа мења у сваком простору у коме се изложи, као и да јој је занимљива реакција људи када први пут виде велику плаву мрежу.

Марија Урошевић почела је мрежу да плете 2017. године. Од тада је излагала у Шуматовачкој школи, Ремонт галерији, сада у СКЦ-у.

Мрежа се стално повећава и никада нема исту форму, као и сам ток сећања.

Кроз свој рад истражује смерове памћења и колико је сећање варљиво, а људима поручује да се сећају оних лепих ствари и да гледају ка будућности, да обгрле простор око себе, баш као што то чини и њена скулптура.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *