Национални програм подршке дојењу

Уредбом Владе Репуплике Србије јула 2018. године покренут је Национални програм подршке дојењу.

У Клиничким центрима Србије, Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу организоване су едукације за здравствене раднике, а промоција дојења биће интензивније организована у свим локалним срединама.

Мајчино млеко најбоља је храна за новорођене бебе. Стручњаци сматрају да би број мајки које доје бебе требало би да буде већи.

Шумадијски управни округ домаћин је тиму здравствених радника из Крагујевца који ће у наредном периоду водити интензивну кампању у популаризацији дојења.

Да би се утицало на промену свести становништва, будућих мајки, и да би се истакао здравствени значај природне исхране неопходно је да све карике здравственог система у локаним самоуправама подрже Програм подршке дојењу, истали су учесници скупа који је организован у Шумадијском управном округу.

Дојење има велики значај када је реч о природној исхрани новорођених беба. Крагујевац је један од водећих градова у коме је евидентиран већи број дојиља у односу на друге локалне средине.

Влада Републике Србије води интензивну кампању о здравој и природној исхрани беба. Уредбом која је донета јула прошле године у Клиничким центрима Србије организоване су едукације здравствених радника.

У Србији је стопа дојења у стагнацији. Све већи број мајки новорођених беба одлучује се за вештачки начин исхране беба.

Мајчино млеко има немерљив значај у исхрани новорођенчади а стручњаци саветују да мајке доје своје бебе бар првих шест месеци живота.

У мајчином млеку налазе се сви хранљиви састојци који су неопходни за раст и развој бебе а бебе које доје имају бољи имуни систем у односу на децу која се хране прашкастом, вештачком храном.

Кампања подршке дојењу биће интензивирана у наредном периоду како би имали здраву популацију, што је од националног значаја.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *