Најновије препоруке у лечењу плућне емболије прво представљене у Крагујевцу

Након Ковид пандемије, број оболелих од плућне емболије је у порасту и он је готово изједначен са бројем пацијената са срчаним ударом.

У организацији Универзитетског клиничког центра Крагујевац и крагујевачког Факултета медицинских наука у Крагујевцу одржан је стручни састанак на тему лечења плућног емболизма.

Том приликом, у Крагујевцу су приказане најновије препоруке за катетерске интервенције у акутном плућном емболизму и то два месеца пре светске презентације.

Стручни састанак у Крагујевцу је била јединствена прилика да два месеца пре званичног објављивања нових препорука чујемо какве ће методе и који принцип лечења бити када су у питању тромбектони и плућни емболизам.

Ове године, Европско удружење кардиолога написало је препоруке за коришћење нових процедура у акутној емболији плућа.       

Све већи број људи има малигне болести, а плућни тромбоемболизми су њихов нераскидиви део.

На Универзитетском клиничком центру Крагујевац окупили су се еминентни стручњаци из области интервентне кардиологије који се баве плућним тромбо-емболијама у Србији.

Најновије стручне анализе показују да је, након пандемије корона вируса, повећан број венских болесника са тромбоемболизмом, као последица инфекције, али и зато што ни други болесници нису могли да се адекватно лече у време пандемије.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *