Намирнице из увоза безбедне за употребу

Начини преношења коронавируса још увек нису у потпуности утврђени, јер се вирус разликује се од свих до сада познатих.

Утврђено је да се преноси капљичним путем ,али и да вирус може да преживи и на физичким површинама.

Лекари су саветовали да се после додира новца, обавезно оперу руке. Истраживали смо, шта је са намирницама чије је порекло из земаља у којима је дошло до експанзије коронавируса?

У промету се налазе прехрамбени артикли, које грађани свакодневно купују на пијацама или у трговинама.

Крагујевачки лекари Института за јавно здравље редовно контролишу њихову исправност и кажу, да иако долазе из далеких крајева нема бојазни за њихову употребу.

Ипак, ниво хигијене свих намирница пре конзумирања требало би појачати, јер ће се на зај начин спречити потенцијална опасност од инфекције, ширења бактерија или вируса.

На крагујевачким зеленим пијацама грађани свакодневно купују јужно воће које често пређе и по неколико граничних прелаза пре доласка у нашу земљу.

Иако се сваки производ који долази из увоза  ревносно контролише потребно је додатно повећати мере хигијене како не би дошло до појаве инфекције, развоја бактерија и вируса, наводе у Институту за јавно здравље.

Храна није преносилац вируса, јер се вирус који евентуално и доспе до воћа и поврћа које се продаје на пијацама, кратко задржава на намирницама, објашњавају доктори Института за јавно здравље.

Светска здравствена организација прогласила је ширење коронавируса пандемијом. Познато је и да се вирус задржава на металним површинама и на тканинама.

Телефон са бројем 065/8776 914 поред кога дежурају епиедемиолози Института за јавно здравље отворен је за сва питања  која се искључиво односе на појаву корона вируса.

Запослени у Институту за јавно здравље апелују на грађане да не позивају Службу епидемиологије ове установе уколико имају питања која нису у вези са корона вирусом.

На тај начин се ствара непотребна гужва и блокира телефонска веза на коју можда чекају угожени грађани који због заузећа не могу да ступе у контакт са надлежнима и добију преко потребне информације које се искључиво односе на појаву корона вируса.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *