Настављени радови на реконструкцији Градске тржнице

Радови на реконструкцији Градске тржнице су настављени након што је почетком јула дошло до урушавање дела зида.

У међувремену, стручњаци Грађевинског факултета из Београда су урадили нова решења и комплетно променили грађевинску документацију.

Оштећени делови биће ојачани бетонским шиповима, а увећану вредност трошкова због штете, из сопствених средстава платиће Јавно комунално предузеће ” Шумадија”.

Почетак реконструкције једног од најлепших градских објеката у Крагујевцу, отвореног 1929. године обележила је посебна пажња јавности.

Трошкове урушеног зида и новог пројектног решења Грађевинског факултета у износу од 6,8 милиона динара платиће из сопствених средстава Јавно комунално предузеће “Шумадија Крагујевац”.

Укупна вредност реконструкције је 352 милиона динара.

Сваки грађевински подухват да се стари Милошев комплекс модернизује пролази уз бурну пажњу јавности.

И када је отворена 1929. године, данима се причало о згради тада најмодерније крагујевачке пијаце.

Зато што је пројектовао руски “бели” емигрант Георгије Коваљевски, који је по угледу на европске градове, у мало језгро тада мале вароши унео елегантну зграду, тада најсавременијег стила у архитектури.

И као што је око сваког базара, односно пијаце узаврела атмосфера, приче, информације, тако је и пажња локалне јавности пре скоро сто година била усмерена на објекат.

Било је поносних, задивљених, било је сумњичавих, да ли је премодерна за Милошеву заоставштину у близини.

Током целог 20. века, главна градска пијаца место је сусрета села и града, доброг стандарда и времена оскудице, вечите полемике да ли јој је место баш ту где је народ продавао намирнице и пре два века?!

У 20. години 21. века о згради руског архитекте у Крагујевцу поново се прича. Али сада, грађани очекују да заблиста, односно задржи некадашњи изглед.

Према речима Немање Димитријевића, основа објекта није нарушена. Реконструкција Градске тржнице се одвија својим током и на пролеће 2021. године радови би требало да буду окончани.

Планом је предвиђено да има три нивоа, у које спада и изградња подземне гараже, јер је иначе на овом месту последњих тридесет година немогуће наћи слободно паркинг место.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Настављени радови на реконструкцији Градске тржнице”

  1. Izradu novog projekta i nastalu štetu platiće JKP Šumadija, tj. građani.Zašto?Umesto da podnesu ostavke oni se nonšalantno razbacuju tuđim novcemDa li bi dotični rukovodioci bili tako “lake” ruke kada bi izvadili novac iz svog džepa?Ko je kriv za nastalu štetu?Ako se radi novi projekat očigledno prethodni nije bio dobar?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *