„Научи, оснажи се“ – едукативне радионице за Ромкиње

Удружење жена ромске популације „Зурали Ромњи“ представило је данас активности које ће бити спроведене у оквиру пројекта „Научи, оснажи се“.

Резултати анкетирања које је спровело ово удружење, показали су да је највећи број жена заинтересован за едукацију о превенцији карцинома грлића материце.

Уз подршку града Крагујевца, који је за те намене издвојио 150.000 динара, биће организоване четири радионице у којима ће учествовати 80 припадница ромске популације.

Превентивне мере су најбољи начин спречавања настанка малигних и других обољења.

Редовне контроле омогућавају рано откривање карцинома грлића материце, од кога годишње оболи око 1.200 жена, од којих око 500 изгуби битку са овом опаком болешћу.

Традиционално васпитање Ромкиња, низак ниво здравствене културе, рано заснивање брачне заједнице и обавезе према члановима породице, разлози су због којих припаднице ове популације ретко посећују лекара.

Резултати анкетирања Ромкиња показали су да ниједна од испитаница не зна да се ХПВ вакцином свака жена може заштитити од рака грлића материце.

Због тога је покренут пројекат под називом „Научи, оснажи се“, у оквиру кога ће кроз четири радионице бити едуковано 80 жена ромске националности.

За реализацију пројекта из градске касе издвојено је 150 хиљада динара, а едукацију на радионицама водиће координаторка Центра за превенцију крагујевачког Дома здравља, прим. др Видосава Жубринић.

Статистички подаци показују да Ромкиње, у просеку, живе 45 година, а низак ниво здравствене културе један је од главних узрока њихове ране смртности.

Реализација пројекта почиње у понедељака, 6. августа.

Свака полазница радионице добиће хигијенски пакет и брошуре са информацијама о превенцији карцинома грлића материце.

Пројекат ће бити реализован у месним заједницама Палилула, Бресница, Ердеч и у насељу Лицика.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *