Научна конференција „Крагујевац у Првом светском рату“

У галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ одржана је научна конференција „Крагујевац у Првом светском рату“ на којој се говорило о значају града током Великог рата, начину живота под окупационом влашћу, али и о томе колико је тадашња Тополивница била значајан ресурс војне индустрије.

Теме стручног скупа односиле су се на пресудне историјске моменте.

Од сарајевског атентата, преко објаве ултиматума, потом и почетка Великог рата до момента када је Крагујевац имао значајну улогу приликом премештања Војне команде и двора у град, до окупације Крагујевца која је трајала од 1915. до 1918. године.

Топливница је представљала најважнију индустријску грану. Овај ресурс имао је улогу у доба рата, а аустроугарски окупатори запосели су најважније фабрике, железницу.

Живот окупираног становништва у Крагујевцу је био суров.

Грађани су били под писмотром окупационих власти, држање оружја у кућама се најстрожије кажњавало, уведене су мере ограниченог кретања.

Капије су морале да буду закључане увече, а за међуградска путовања била је потребна посебна дозвола, што значи да је слобода кретања била ограничена.

Проток робе је лоше функционисао, владале су несташице, скупоћа, глад.

Крагујевац је у Првом светском рату ослобођен 26. октобра 1918. године.

Оружани сукоб који је девастирао целу Европу и Србију са изгубљеном трећином становника и данас је непресушна тема међу војним, али и историчарима који се после 102. године од ослобођења баве економским, војним, цивилним и последицама Великог рата.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *