Научници из више од 30 земаља на ФИН-у о проблемима трења

На Факултету инжењерских наука отворена је 16. међународна конференција Сербиатриб ‘19, на којој 275 аутора и коаутора из 30 земаља представља чак 93 рада из области трибологије.

Светски истакнути професори и научници трибологије ће, у наредна три дана, на најзначајнијој конференцији у овом делу Европе, представити најновија научна и стручна достигнућа у проучавању триболошких процеса, односно трења, хабања и подмазивања.

Један од престижнијих међународних научних скупова окупио је у Крагујевцу еминетне светске стручњаке из науке која се бави проучавањем трења, хабања и подмазивања.

Иако је трење појава без које су незамисливи многи свакодневни послови, оно проузрокује хабање материјала, који тиме губи своја својства, повећава трошкове и угрожава безбедности људи. Све ово резлутирало је формирањем трибологије 1967. године.

Управо је у Крагујевцу 1989.године одржана прва конференција посвећена проучавању савремених достигнућа у решавању проблема трења.

Након 30 година, Крагујевац је поново домаћин великом броју домаћих и страних научника, бројних светских фирми али и место где ће се представити пројекти и искуства светских научних центара попут НАСА-е.

У име града Крагујевца учеснике скупа поздравио је проф. др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање.
Шеснаеста међународна конференција Сербиатриб ’19 окупила је на крагујевачком Факултету инжењерских наука резултате истраживања из трибологије 275 светских аутора и коаутора из преко 30 земаља.

Резултати представљених истраживања директну примену имају у решавању бројних глобалних проблема везаних за потрошњу и уштеду материјала, енергије, смањење трошкова, али и повећање поузданости рада техничких уређаја.

Извештава новинар РТК Александар Сакић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *