Не користити клима уређаје током пандемије корона вируса

Тропски дани у летњим месецима, последњих година, незамисливи су без клима уређаја.

Међутим, лекари упозоравају грађане да правилно користе климе како би очували здравље.

Разлика између спољашње и температуре у просторији не би требало да буде већа од 7 до 10 степени.

Овог лета доктори упозоравају грађане да не користе клима уређаје због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Најчешћи спас лети од екстремно високих темература су клима уређаји.

Међутим, иако тврде да су упознати са правилном употребом климе, грађани Крагујевца кажу да су послушали апел стручњака и да овог лета не користе клима уређаје, већ траже алтернативне начине да се рахладе.

Лекари саветују да би, приликом изласка из расхлађене просторије, требало краће време провести у простору који се не хлади, да би се организам бар мало адаптирао на нагли скок температуре.

Због разлике у температури оптерећен је кардиоваскуларни систем, срце ради убрзано, па чак и млади људи могу да осете бол у грудима.

Велика разлика у температури унутрашњег и спољашњег ваздуха штети организму и због тога су у летњим месецима честе прехладе, кијавице и акутна запаљења грла, ждрела и бронхија.

Клима уређај захтева редовно одрзажавње пред сезону коришћења, како због влажне средине која погодујеразвитку бактерија и сакупљању прашине.

У климама се сакупљају бактерије, гљивице, буђ, прашина, гриње.

Све то може да доведе до низа болести, најпре инфекција дисајних путева.

Здрав организам лакше подноси високе температуре, а старији и хронични болесници треба да буду опрезни када користе клима уређај.

Без обзира да ли је страх од штетности клима уређаја оправдан или не, стручњаци упозоравају грађане да буду опрезни приликом њеног коришћења, поготову овог лета када је епидемија вируса корона.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *