Нејасно дефинисана законска решења у борби против насиља

Поводом три године од оснивања Националне мреже за третман починилаца насиља у породичним односима, Саветовалиште за брак и породицу Центра за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица” организовало је стручни скуп.

Била је то прилика да са колегама из осам центара за социјални рад у Србији, укључених у програме који се односе на рад са починиоцима нисиља у породици, размене стручна искуства.

Стручњаци наводе да велики проблем у раду са насилницима представљају недостатак адекватних законских решења.

Национална мрежа за третман починилаца насиља у породици – ОПНА, окупља већину пружалаца ове услуге.

Удруживањем у ову мрежу, њени чланови желели су да ојачају сопствене капацитете за спровођење третмана починилаца породичног насиља над женама, чиме је унапређен квалитет ове услуге.

Кроз крагујевачко Саветовалиште прошло је више од сто починилаца насиља у породици.

Највећи проблем у реализацији програма који имају за циљ сузбијање насиља у породици је законска регулатива која још увек није јасно дефинисана.

Према речима стручњака, нови Закон о спречавању насиља у породици, предвиђа само репресивне мере.

У овој мрежи сматрају да то није довољно и да би уз те мере требало примењивати и рад са насилницима, који је до сада давао одличне резултате.

Учесници скупа покренули су иницијативу за дефинисање смерница у даљем раду.

Саветовању су, осим чланова Националне мреже за третман починилаца насиља у породичним односима, присуствовали и представници Покрајинског завода за социјалну заштиту и Правног факултета у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *