Нема заразе Ковидом 19 у школи у Грошници

Код једног ученика Основне школе “Наталија Нана Недељковић” у Грошници није потврђен коронавирус, саопштило је Министарство просвете.

Ову информацију Радио-телевизији Крагујевац потврдили су и надлежни у крагујевачком Институту за јавно здравље, уз напомену да дете није ни тестирано на Ковид-19.

Епидемиолог доктор Предраг Делић је рекао да је случај дошао у жижу интересовања јавности, јер се радило о ученику чија је породица добила резултате тестирања пошто је почела школска година.

У мноштву збуњујућих информација, грађани су 1. септембра испоштовали правила и децу довели у школу носећи маске и припремајући их да ће бити у разреду по 15 вршњака.

Међутим, информација у којим случајевима се дете не шаље у школу, по свој прилици остала је у сенци. Како је зазвонило прво школско звоно, настају и проблеми.

Животне ситуације су различите, као и кретања, контакти. Сасвим је известно да ће бити много непознаница шта да раде родитељи ако дете нема симптоме коронавируса?

У случајевима када је код неког детета потврђен коронавирус постоји читав систем мера које је прописало Министарство здравља и Институт за јавно здравље “Батут”.

Уколико у одељењу једно дете има Ковид -19 то не значи да треба цело одељење да иде у изолацију, појашњава доктор Предраг Делић.

Уколико постоје два случаја то подразумева да је већ дошло до интерне трансмисије у разреду и тада се одељење искључује из рада, односно наставља учење од куће.

Епидемиолог Института за јавно здравље, доктор Предраг Делић каже да је и даље неповољна епидемиолошка ситуација, вирус ни са једног места на планети није нестао, само је тренутно у Србији и Крагујевцу број оболелих и њихових контаката смањен, па може лакше да се прати.

Али искуство нас је колективно научило почетком лета да чим се пажња попусти и почне окупљање великог броја људи, тада и коронавирус узима маха, подсећа Делић.

Лекари месецима апелују на грађане да је ношење маске, дуго прање руку и физичка дистанца сасвим довољно да се епидемија држи под контролом.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *