Нема заштићених од Ковида-19

Иако је претходних дана забележен благи пад броја новозаражених вирусом корона, епидемиолози поручују да је одговрност сваког појединца у овом тренутку најпотребнија.

И полна и старосна структура оболелих показују да нема заштићених од Ковида 19 и због тога је, сматра струка, поштовање превентивних мера, ношење маске и рукавица, редовно прање руку и одржавање физичке дистанце, најбољи начин сузбијања заразе.

Поштовање превентивних мера у значајној мери допринело је благом паду броја новозаражених вирусом корона на подручју Крагујевца, који је забележен претходних дана, сматра др Предраг Делић, епидемиолог крагујевачког Института за јавно здравље. Иако Ковид-19 не разликује ни пол ни узраст, према подацима овдашњег Института, у ризичну групу спадају особе између 20 и 50 година старости.

Да је примена мера заштите неопходна у сваком тренутку и на сваком кораку сведочи и чињеница да међу позитивнима на вирус корона има и оних који не знају да су заражени, јер не показују симптоме карактеристичне за ово обољење.

Оно што је карактеристично за корона вирус је изузетно тешка клиничка слика, наводи Делић и додаје да готово 95% оболелих захтева кисеоничку потпору. Такође, нема правила како ће који организам да реагује на вирус.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *