Неопходан дневни боравак за одрасле са аутизмом

Поводом Светског дана особа са аутизмом, Удружење за помоћ особама са аутизмом организовало је састанак са представницима града на коме је било речи о проблемима са којима се сусрећу у свакодневном раду.

Највећи проблем, а уједно и једини, је неопходност да се формира Дневни боравак  за одрасле особе са аутизмом.

Главна тема састанка Удружења за помоћ особа са аутизмом са представницима локалне самоуправе била је функционисање дневног боравака у Крагујевцу за особе са аутизмом.

Представници крагујевачког Удружења кажу да је граду потребан дневни центар за особе са аутизмом које имају више од 25 година. То је, према речима Данијеле Нешовић, председнице Удружења, горући проблем града, јер хиљаде родитеља  деце са аутизмом у Србији мучи исто питање – шта ће бити са њиховом децом када њих не буде било.

Од 2015. године Град Крагујевац помаже рад Удружења за помоћ особа са аутизмом, кроз програме рада и бројне пројектне атктивности у области здравствене и социјалне заштите.

Срећу да им дете буде смештено у једини специјализовани стационар за рад са особама са аутизмом има само 48 породица из читаве Србије. Остала деца са аутизмом ће бити смештена у неадекватним институцијама за смештај особа са тешкоћама у интелектуалном развоју.

Извештава новинарka РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *