Несвакидашња изложба Марије Јевтић Дајић – како класичну уметност приближити слепим и слабовидим особама

У Малом ликовном салону народног музеја у Крагујевцу отворена је несвакидашња изложба уметнице из Новог Сада Марије Јевтић Дајић. Онострани свет је био инспирација за цртеже и тродимензионалне моделе.

Намера аутора је да класичну уметност на посебан начин приближи слепим и слабовидим особама.

„Симбиоза“, „Подељеност“, онострани свет и византијска уметност су полазна основа за ову необичну поставку.

Новосадска уметница Марија Јевтић Дајић каже да њену пажњу окупира живот после смрти и страх од смрти и да је њена идеја била да онострани свет и свет маште приближи људима.

Ауторка поставке сматра да особе са инвалидитетом немају често прилику да активно и равноправно учествују у културном и уметничком животу, па је одлучила да класичну уметност, односно цртеж који представља основу, кроз тродимензионалне моделе, приближи слепим и слабовидим особама.

Ново читање слика из далеке прошлости помоћу дигиталне технологије је поновно читање уметности, сматра ова уметница и додаје да доноси нове увиде у комплексност класичне уметности.

Иако је реч о дугорочном процесу, управо ова трансформација је од изузетног значаја за слепе и слабовиде особе.

Изложба уметничких објеката и инсталација Марије Јевтић Дајић није за оне који виде или не.

Поставка је намењена онима који осећају и отворена је у Малом ликовном салону Народног музеја у Крагујевцу до 1. априла.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *