Николић: 400 милиона у изградњу инфраструктуре улица које су највише биле угрожене

Договорено је да се по хитном поступку одвоји 400 милиона динара за ургентно решавање најугроженијих делова града, рекао је Радомир Николић, командант Градског штаба за ванредне ситуације, на петој ванредној седници Градског штаба за ванредне ситуације, којој су присуствовали и представници Савета грађана Месних заједница које су претрпеле највећу штету.

Невреме у Крагујевцу изазвало поплаве, пожаре, клизишта

Господине Николићу, чули смо вечерас да се већ издвајају 400 милиона динара за санацију штете. Како ће се град изборити са овом ситуацијом?

Данас смо имали тешку ситуацију. Одмах након што је стигло упозорење, односно црвени аларм, одмах су обавештене све стручне службе, сви су били спремни да реагују када киша почне и тако се и догодило.

ЈКП Шумадија, ЈКП Водовод, лавовски су одрадили посао, ватрогасци су се укључили у целу причу.

Ми смо имали неколико пожара данас поред свих ових проблема са падавинама.

Као што смо и очекивали реке нису излиле, потоци нису излили али је највећи проблем био са кишном канализацијом, проблем су стрме улице, неасфалтиране, несређена инфраструктура, недостатак кишне канализације и то је нешто што нам се у месец дана дешава већ други пут.

Таман смо санирали нешто, опет смо се вратили на старо, чак, колика је количина воде пала, вратили смо се и на неколико година у назад.

Данас смо разговарали о томе да се све ово што смо одвојили за сређивање путева и инфраструктуре у току ове године, то је негде око 400 милиона, прво буде распоређено управо овде где смо имали највеће проблеме у задњих месец дана, јер овај народ више не може да живи у овим условима. Сваки пут, сваке кише се све више људи плаше.

Једноставно, договор је пао да одмах сутра имамо састанак са Дирекцијом за урбанизам, са ПЗП-ом, који је добио ове године тендер и са Водоводом, да инжењери крену одмах у пројектовање, да видимо где је потребно урадити проширење кишне канализације, где инсталирати нову кишну канализацију, где урадити хитно асфалтирање, можда канале поред пута и да кренемо са тим чим пре, чим се стекну услови да може да се асфалтира.

За то време ћемо да санирамо оно што може да се санира.

Хвала грађанима који имају стрпљења још увек и хвала свима онима који су данас притекли у помоћ и придружили се екипама на терену.

Захваљујем се заиста људима који су пожртвовано радили.

Имамо ту срећу да нисмо имали ситуацију у којој су угрожени људски животи, али ове урбане поплаве још увек нам праве озбиљан проблем.

Ја се надам да ћемо у неком наредном периоду, уколико будемо решавали један по један проблем, да се то смањи, па да имамо ситуацију каква је у Страгарима где нас људи нису звали, али прошле и претпрошле године смо радили сређивање корита Сребренице, направили нови мост и ево сада тамо нема проблема.

Желимо да сваки пут нешто ново урадимо, нешто ново припремимо, да се једноставно обим проблема након ових обилних падавина смањи.

Данас су до последње ракете стрелци реаговали из радарског центра, са Бешњаје, са полигона је испаљено 220 ракета, што је рекордно дејство само у једном дану. Више нема ракета, шта ћемо даље?

Нема ракета на станицама које су биле активне, у систему постоји још ракета.  Верујем да ће радарски центар да изврши прерасподелу ракета са ових станица које су попуњене а нису имале дејства.

У сваком случају је Град већ, у сарадњи са Бешњајом, кренуо да припрема нови тендер. Одмах сутра ћемо да у најкраћем могућем року распишемо тендер и да набавимо нове ракете.

Данас, колико смо обавештени од људи са Бешњаје, последње облаке су могли само да посматрају. Да знате, 12 ракета има по станици, ако је 220 испаљено онда можете да замислите како је то дејство било.

Свака част и тим људима, зато што није ни једноставно руковати тим системима нити је лако људима који раде на станицама. Знате да у селима која се налазе у забаченим деловима углавном старији људи рукују системима.

Што се тиче града ми смо урадило до сада све што је могуће да модернизујемо тај систем. За ову годину планирамо и набавку посебних станица, аутоматских станица, у Љубичевцу, јер тамо нема ко да руководи испаљивањем ракета.

Буџетирана су средства тако да верујем да ћемо да имамо ту једну модерну аутоматску станицу до краја године. А полако, у наредном периоду, што држава што ми, да зановимо и модернизујемо све станице.

Претпостављам да ће и седница још једног Штаба за ванредне ситуације бити одржана наредних дана?

У петак је Седница скупштине града. Ми ћемо пре тога, у среду или четвртак, да имамо још једну седницу да сумирамо резултате.

Кише су најављене до 27. јуна тако да ћемо морати да будемо на опрезу. Ноћас не очекујемо обилније падавине и то је оно што је важно а за сутра ћемо да видимо.

У сваком случају ћемо да будемо спремни у овим месним заједницама у којима је било проблема.

То су најчешће месне заједнице са стрмим улицама. Тако нам је у Белошевцу, тако је у Великом Пољу, тако је у Ждраљици, делу Грошнице, у Илићеву… Велики су проблеми, сав тампон је сјурен на улицу и сад се прави проблем на главним улицама.

Очекујем да припремимо довољно џакчића са песком, за сваки случај, тамо где смо имали до сада продор воде у објекте и дворишта људима, а у сарадњи са свима њима, са председницима Савета грађана, са људима који су директно погођени на терену, у наредном периоду ћемо испројектовати и ево обећавам, одрадити све ове улице, уколико је то могуће.

Уколико није могуће, мораћемо да нађемо алтернативно решење, ићићемо до нивоа асфалта и изградње кишне канализације.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *