Нисмо сами – оснаживање младих из хранитељских породица

Пројекат „Нисмо сами – оснаживање младих из хранитељских породица“, који спроводи Удружење хранитеља Чуперак и Удружење Урадимо заједно, уз финансијску подршку Европске уније, представљен је данас у Центру за породични смештај и усвојење Крагујевац.

Пројекат има за циљ унапређење подршке младима из хранитељских породица, у виду психолошког оснаживања и посредовања у јачању релације са члановима биолошке породице и другим њима значајним особама.

Предвиђена је и вршњачка подршка, коју ће пружати ментори – млади који су и сами били у хранитељским породицама.

У пројекат је укључено 17 младих из хранитељских породица у Крагујевцу, а важан сегмент пројекта односи се и на рад са хранитељима, са циљем да они ојачају своје компетенције и на најадекватнији начин одговоре на потребе младих о којима брину.

„Како бисмо младима без родитељског старања пружили адекватну подршку током процеса осамостаљивања, неопходна је укљученост свих релеватних актера, а хранитељи, као особе које су у најближем контакту са младом особом, имају важну улогу“, рекао  је Славиша Сорак, директор Центра за породични смештај и усвојења Крагујевац.

Пројекат се реализује у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *