Ношење маске глувима отежава комуникацију са лекарима

Епидемија корона вируса додатно отежава живот особама са инвалидитетом.

Међу њима су и чланови Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа, који се месецима суочавају са низом проблема, приликом остваривања здравствене заштите.

Највећи је, објашњавају, ношење заштитне маске, јер то отежава њихову комуникацију са медицинским особљем.

Иако је ношење заштитне маске једна од основних мера заштите од заражавања Ковидом 19, она у значајној мери отежава живот глувим и наглувим особама.

Особе оштећеног слуха за споразумевање користе знаковни језик, а они којима се обраћају, читајући са њихових усана могу да закључе о чему се ради.

Када маска прекрије лице, читање са усана није могуће.

С обзиром на то да у већини здравствених установа не постоји тумач знаковног језика, долази до проблема, јер глуви и наглуви не могу да се споразумеју са медицинским особљем.

Из Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа апелују на здравствени систем да има разумевања за ову категорију становништва.

У Удружењу наглашавју да здравствени систем у Србији уопште није прилагођен особама оштећеног слуха, што се током пандемије корона вируса показало као велики недостатак.

Ипак, очекују да ће се у наредном периоду нешто променити и да ће држава предузети адекватне мере, како би овај проблем био превазиђен.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *