Нова депонија у Витлишту?

Град Крагујевац ускоро би требало да реши један од највећих комуналних проблема.

Студије и анализе везане за управљање и одлагање комуналног отпада у Крагујевцу требало би да покажу да ли ће се радити нова регионална депонија или постројења за третман отпада.

Градско веће је донело одлуку о покретању иницијативе за израду плана детаљне регулације локације Витлиште, регионалне депоније комуналног отпада, која је требало да се налази на око 9 километара од центра Крагујевца.

Град Крагујевац намерава да проблем управљања и одлагања комуналаног отпада реши на савремен начин, пратећи светске трендове, који између осталог подразумевају и подизање свести грађана о значају заштите животне средине.

Идеја је да се кроз тај систем остваре одређени бенефити, попут економске користи од рециклаже и продаје сировина или евентуалне производње енергије.

Град се тренутно одлучио за механичко биолошки третман отпада, и изградњу постројења које ће се налазити на телу садашње депоније у Јовановцу.

Ова опција неће довести до повећања цена услуга грађана за одвожење смећа.

Пројекат предвиђа и санацију и рекултивацију односно затварање постојећег сметлишта у Јовановцу.

Само постројење које буде изграђено на локацији старе депоније у Јовановцу, производиће енергију за сопствене потребе, од депонијског гаса.

Суви остатак отпада који настане након третмана у постројењу одлагаће се на некој од регионалних депонија, које се налазе у околини Крагујевца или у касетама које ће бити изграђене на старој депонији.

Једно је сигурно, Градско веће је донело одлуку о покретању иницијате за израду плана детаљне регулације локације Витлиште, регионалне депоније комуналног отпада, која је требало да се налази на око 9 километара од центра Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *