Нова правна решења у области заштите конкуренције

Крагујевац је први град у Србији који је посетила Комисија за заштиту конкуренције.

Бројни учесници укључили су се јавну дискусију која се односи на доношење нових правних решења у овој области.

Законом о заштити конкуренције се утврђује заштита конкуренције на тржишту Републике Србије а у циљу економског напредка друштва а нарочито користи потрошача.

Пројекат финансира Влада Норвешке.

Одредбе Закона о заштити конкуренције се примењују на сва правна и физичка лица која непосредно или посредно, стално, привремено или једнократно учествују у промету робе, односно услуга независно од њиховог правног статуса, облика својине или држављанства односно државне припадности.

Током јавне дискусије која је организована у згради града еминентни стручњаци из ове области били су укључени у расправу.

Представници Комисије о заштити конкуренције активни су у радној групи која ради на припреми новог закона.

Град Крагујевац први је на листи градова који је посетила Комисија за заштиту конкуренције.

Теме и питања о којима се расправљало на јавној дискусији су бројна а нека од њих односила су се на дефинисање релевантног тржишта, побољшање економске ефикасности на тржишту, заштити података, односно права увида у списе предмета, и приступу информацијама од јавног значаја.

Министарство трговине, туризма и технолошког развоја, Министарство привреде, Министарство правде, Министарство државне управе и локалне самоуправе формирали су радну групу која ради на припреми израде новог Закона о заштити конкуренције.

Доношењем тог закона биће постигнута боља економска ефикасност у друштву.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *