Нови протест бивших радника „Застава камиона“

Бивши радници фабрике Застава камиони, који су се определили за добровољни одлазак из фирме уз одговорајући социјални програм, организовали су треће протестно окупљање на тргу Тополиваца.

Тражили су исплату заосталих потраживања, и то дуговања према ПИО фонду, заостале неисплаћене зараде и јубиларне награде.

На протесном скупу прочитан је допис који је упућен највишим инстанцама у Београду, градоначелнику Крагујевца али и судским извршитељима који су обавестили организациони одбор протеста да им је онемогућено да уђу у фабрику да изврше наплату потраживања.

Пошто повратних одговора није било најавили су радикализацију протеста.

Од прошлог понедељка до данашњег окупљања бивших радника Застава камиона скоро да нема помака у решавању проблема.

Окупљени бивши радници фабрике Застава камиони тврде да од 2013. године, па до сада, запосленима који су споразумно по разним моделима социјалних програма, раскинули радни однос и напустили фабрику нису исплаћена заостала потраживања.

Радни стаж им није повезан, нису исплаћене заостале зараде и јубиларне награде.

По свим наведеним потраживањима поседују правноснажне и извршне судске пресуде и сви предмети се налазе код судских извршитеља.

Ни они не могу да наплате потраживања, чак ни да се појаве у фабрици.

Бивши радници који су протестовали позвали су Министарство привреде да не игнорише Протокол који је потписан између репрезентативних синдиката Групе Застава возила и Министарства привреде и може да послужи као добар основ за обештећење радника и решавање наведених проблема.

Одбор бивших радника Застава камиона предао је директору Групе Застава Драгану Срејовићу и градоначелнику Крагујевца списак, у коме је назначена висина потраживања према сваком бившем запосленом.

Исто писмо биће послато и Председници Владе Републике Србије, Министарствима привреде и правде, канцеларији заштитника грађана и Надзорном одбору „Застава камиони“. Повратних информација нема.

Организациони одбор протеста бивших радника Застава камиони упутио је позив свим бившим радницима групације Застава који имају ненаплаћена потраживања следећег понедељка на скуп „код Крста“ у 9 часова како би скренули пажњу јавности да нису остварили своја права.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *