Новa светлост: Како унапредити положај радника?

Просечна зарада Крагујевчанки и Крагујевчана од 91 049 динара, иако смо четврти град по величини у Србији, нижа је  од просечних зарада у Србији која износи 94 125 динара и знатно нижа у односу на зараде у главном граду – 118 351 динар, при чему за просечну зараду није могуће напунити просечну потрошачку корпу од 102 044 динара, наводи се у Првомајском прогласу Удружења „Нова светлост“.

Половина радника у Србији, на име зараде прима до 72 956 динара, сто сведочи о тежини живота ових радника, стоји у саопштењу.

„Нова светлост“ подсећа да је социјални дијалог на нивоу државе без резултата, док у нашем граду у протеклој години није одржана ни једна седница Социјално-економског савета града.

Наставља се са незаконитом и неморалном праксом неких послодаваца, да у циљу личног богаћења исплаћују минималне зараде “на рачун”, док се остатак зараде исплаћује “на руке”, док запослени у јавном сектору, посебно са средњом стручном спремом и нижом, не могу да живе од својих зарада.

Обесхрабрује чињеница да се нови радници у аутомобилској индустрији запошљавају преко агенција за изнајмљивање радника, а ту праксу користе и градска комунална предузећа.

Историја радничких покрета, у свету а и код нас, учи нас да је једино удруживањем  могуће  мењати постојеће стање, поручују из удружења „Нова светлост“.

One thought on “Новa светлост: Како унапредити положај радника?”

  1. Bez radnika u politici nema promena. Bez ozbiljne organizacije drzave, nema reformi. Istinska posvećenost dobrobiti ljudi koji ovde žive, nece nam biti bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *