Нови Закон о породици за већи наталитет

Катастрофална демографска слика Србије, где се сваке године број становника смањи за око четрдесет хиљада људи, условила је покретање националне стратегије када је реч о демографској политици.

Брига о породици, повећање наталитета и доношење низа мера које ће поправити демографску слику наше земље питање је националног интереса Србије.

Нови Закон о породици ступиће на снагу од 1. јула ове године а мере тог закона требало би да дају прве резултате када је реч о повећању наталитета и поправљању демографске слике Србије.

Сваке године у Србији нестане по један град који има између тридесет и четрдесет хиљада људи а стопа морталитета надмашила је стопу наталитета.

Забрињавајућа слика Србије указује на земљу у којој је просечна старост становника 44 године што нас свестава у земље које имају старо становништво.

Да би се та слика поправила потребно је да свака жена у репродуктивном периоду рађа треће дете у већем проценту.

Аналитичари указују да се свега 8 одсто жена одлучи за рађање треће бебе а да би се знатно повећао број становника потребно је тај проценат повећати на више од 40 одсто.

Држава ће предузети низ мера када је реч о мајкама које рађају прво дете а које су јасно прецизиране ступањем на снагу новог закона о породици средином ове године.

Породица је основна ћелија сваког друштва а јачањем породичних вредности ствара се бољи амбијент у свакој земљи, наводи министарка без портфеља у влади Републике Србије и додаје да је Закон о породици већ донет али ће ступити на снагу од 1. јула.

Статистичари тренутно обрађују податке о демографској слици Србије за протеклу 2017. годину.

Судећи по анализама од пре две године, односно у 2016.години, катастрофални подаци о броју становника у Србији условили су доношење новог закона о породици.

Очекујује се да ће доношење тог закона утицати и на изједначавање права жена које нису стално запослене у односу на оне које имају сталан посао.

Осим тога, потребно је поправити комплетан амбијент у нашем друштву с обзиром на то да матерјални моменат није једини и најважнији који утиче на положај породице у Србији

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

https://youtu.be/Tbti8i202JA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *