Новинар Мирослав Јовановић у жижи јавности због судске пресуде

На основу извршне судске пресуде Апелационог суда, дугогодишњи новинар Мирослав Јовановић, данас пензионер, мора да плати 820 хиљада динара, за текстове који су објављени у листу „Светлост“, где је био главни и одговорни уредник.

Када се на тај износ додају судски трошкови и камата, реч је о цифри од милион и по динара.

За овог Крагујевчанина, који живи са породицом, од пензије, коју је остварио прошле године, износ је огроман и он каже да није у стању да плати.

Новинарска удружења, колеге новинари и медијски радници покренули су акцију да се Јовановићу помогне.

За два текста, објављена 2004. и један објављен 2007. године, некадашњи недељник „Светлост“, сада у стечајном поступку, платио је казну.

Новинари, аутори текста и главни и одговорни уредник, својевремено су излазили на парнице. Ипак, новчане накнаде по судским пресудама плаћала је фирма, што је, како наводи некадашњи одговорни уредник „Светлости“, до тада била пракса.

Јовановић каже да су новинари периодично били утуживани по разним основама.

Тужбу, за коју се терети Јовановић, а која се односи на текстове из 2004. и 2007. године, покренули су бивши већински власници недељника „Светлост“, у јулу 2009. године, два месеца од тренутка напуштања целе реакције овог листа, која је оформила Крагујевачке новине, истиче Јовановић.

Мирослав Јовановић познат је крагујевачкој јавности као дугогодишњи новинар и уредник. Свој посао радио је, како наводи, часно и поштено, трудећи се да поштује новинарске кодексе и не наруши достојанство и част својих саговорника и људи о којима је писао.

За овај случај заинтересовала су се новинарска удружење НУНС, чији је Јовановић дугогодишњи члан, али и Фондација „Славко Ћурувија“.

Јовановићеве колеге покренуле су акцију прикупљања новчаних средстава, како би му помогли. Акцији се придружује и наша медијска кућа, у знак солидарности са колегом, који се нашао у невољи због извршне судске пресуде, иако има право жалбе вишим инстанцама.

Извештава новинарка Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *