Нулта толеранција на алкохол?

У току је разматрање измена Закона о безбедности саобраћаја у Србији. Једна од ставки која изазива највише пажње јесте дозвољен ниво алкохола у крви.

Према важећем Закону, професионалним возачима забрањено је конзумирање алкохола и седање за волан, али нови нацрт предлаже да толеранција на алкохол код свих возача буде нула.

Истраживали смо шта грађани Крагујевца мисле о овом предлогу и да ли ће нови нацрт Закона допринети већој безбедности учесника у саобраћају?

Чини се да је вожња у алкохолисаном стању проблем коме се најтеже стаје на пут.

Крајем прошле године, крагујевачка полиција ухапсила је возача који је у алкохолисаном стању ударио саобраћајног полицајца који му је наредио да се заустави.

Овај возач је потом, покушавајући да побегне, ударио у друго возило наневши и возачу тог аутомобила и саобраћајцу лакше телесне повреде.

У тренутку инцидента овом возачу је већ била изречена казна забране управљања возилом.

Нажалост, ово није једини случај у коме су пијани возачи нанели повреде другим учесницима у саобраћају.

Може ли се стати на пут вожњи под дејством алкохола смањењем дозвољене толеранције?

У Предлогу закона из 2016. године налазила се, између осталог, и одредба да се пијаном возачу одузме возило које би се касније продавало на јавној аукцији.

Међутим, овај предлог није заживео. Управљање возилом у алкохолисаном стању спада у насилничку вожњу, а чини се да је једино решење пооштравање прописа.

Возачима се, на тај начин, не дозвољава ниједна чаша пића. Самим тим, професионалци, али и сви други који седну за волан мораће да буду потпуно трезни уколико желе да управљају возилом.

Доношење измена Закона о безбедности у саобраћају у Србији очекује се у овој години.

Уколико буде усвојен, толеранција за возаче који крше закон и седају за волан у припитом стању, ризикујући сопствени, али и туђе животе, биће нулта.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *