Обележавање Недеље имунизације у Србији

У Србији је почело обележавање „Недеље имунизације у Европском региону СЗО“ са циљем да се скрене пажња јавности на значај имунизације од најранијег узраста, јер је ефекат вакцине тада најјачи.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић рекла је да је обухват укупне вакцинације у Србији у 2023. години већи него у 2022.

Имунизација је једна од најзначајнијих превентивних стратегија која се сматра најуспешнијом за контролу ширења заразних болести.

Одржавање континуитета уз спровођење националних програма имунизације има приоритет и ни на који начин не сме бити угрожен, рекла је Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић поводом обележавања „Недеље имунизације у Европском региону СЗО“.

Према најновијим подацима у Србији је постигнут обухват ММР вакцином у другој години живота у 2023. години био 84,5 одсто, што је нешто више него у 2022. години, а пре уписа у први разред основне школе 91 одсто.

Директорка Батута је нагласила да је неопходно вакцинисати децу и да се не ради о индивидуалним одлукама, јер је то поступак који угрожава заштиту целокупног становништва.

Према проценама Светске здравствене организације вакцинација годишње спаси животе више од три милиона људи широм света.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *