Обележен Дан ослобођења Крагујевца у Првом светском рату

Поводом Дана ослобођења Крагујевца у Првом светском рату, венце крај споменика палим Шумадинцима положили су представници Команде гарнизона, града Крагујевца, чланови Удружења потомака ратника Србије од 1912 – 1920. године и политичких странака.

Пошта страдалима одата је и крај споменика артиљерцу Радоју Љутовцу на Метином брду и на Старом војничком гробљу у Шумарицама.

У име града венце су положили председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, заменик градоначелника Ивица Момчиловић, заменик председника Скупштине Зоран Младеновић и чланови Градског већа др Гордана Дамњановић и Милан Бјелетић.

Дан ослобођења Крагујевца у Првом светском рату, 27. октобар одлуком одборника Скупштине града од 2019. године је у календару важних празника града.

Традиционално, полагањем венаца, одата је пошта борцима за ослобођење Србије, а од пресудног ослобођења у Великом рату протекле су 102 године.

Споменик палим Шумадинцима подигнут је 1932. године а заштићен 2001.

Дело је вајара Антуна Аугустинчића и посвећен је палим борцима у ратовима за ослобођење Србије.

Пошта страдалима у Првом светском рату одата је и крај споменика артиљерцу Радоју Љутовцу, на Метином брду.

Меморијални парк у Шумарицама симбол је страдања Крагујевчана, а Старо војничко гробље је једно од симбола крагујевачког Спомен парка.

Током Великог рата, Србија је изгубила више од милион становника,а Крагујевац према неким проценама више од 15 одсто грађана.
Само на бојним пољима, како је забележено, пало је више од 400 официра, подофицира и војника из Крагујевца.

Град је једно време био седиште Врховне команде, у коме су боравили регент Александар Први Карађорђевић, војсковође и чланови Владе пре повлачења ка Албанији.

Крагујевац је током рата био потпуно економски разорен, а индустријки погони опустошени.

Град је ослобођен 26. октобра.

Извештавају новинари РТК Слађана Обрадовић Чукарић и Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *