Обележен Међународни дан цивилне заштите

Поводом обележавања 1. марта – Међународног дана цивилне заштите одржана је свечана седница Окружног и Градског штаба за ванредне ситуације.

Том приликом, уручене су захвалнице појединцима и установама за допринос у области заштите и спасавања.

Цивилна заштита у Србији је важан део сектора за ванредне ситуације у Министарству унутрашњих послова, у случајевима елементарних непогода и великих природних катастрофа. Интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа.

Неопходно је да цивилна заштита буде спремна, добро обучена и технички опремљена, нагласила је Биљана Илић Стошић, командант Окружног штаба.

Према њеним речима, држава препознаје значај оперативних снага цивилне заштите. У Србији јединице цивилне заштите броје око 12 хиљада људи.

Од 2010. до 2018. године, уништено је више од 14 хиљада убојних средстава пронађених на територији Шумадијског округа, а само прошле године више од две хиљаде, ван подручја Шумадијског управног округа.

Начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу, Зоран Кочовић, рекао је да су грађани безбедни и да је сектор за ванредне ситуације, заједно са локалном самоуправом, спреман да одговори на сваку ванредну ситуацију, која би могла да се догоди на територији Шумадијског округа.

На данашњој седници, представници сектора за ванредне ситуације су навели да обележавањем овог дана, желе да утичу на подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедности и заштитних мера у случају елементарних непогода.

По завршетку свечане седнице, уручене су и захвалнице појединцима и установама за допринос у области заштите и спасавања.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *