Oбележено 19 година од НАТО бомбардовања

Минутом ћутања и полагањем венаца и цвећа крај споменика “Успење“ у центру града одата је пошта Крагујевчанима који су страдали током НАТО агресије на СР Југославију, пре 19 година.

У име града Крагујевца, обележавању годишњице присуствовала је Гордања Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Желим вам будућност испуњену миром, спокојством и слободом јер споменик пред којим стојимо као и многи споменици у нашој земљи служе да се се заборави, да негујемо наше сећање на херојска дела оних који су положили животе на олтар своје отаџбине и да их заувек ценимо и поштујемо. На данашњи дан, пре 19 година, у сумрак, пале су прве бомбе на нашу земљу и на наш град. Никада се у историји ратовања није десило да без одобрења Савеза безбедности, под плаштом превенције, хуманитарне катастрофе којом је описан случај Рачак а и због непотписивања Споразума у Рамбујеу, једна земља буде бомбардована – рекала је Гордана Дамњановић.

Венце крај споменика “Успење“ положили су представници Града Крагујевца, породице погинулих бораца, Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Војске Ррепублике Србије, Субнора, ГО СПС-а, ГО Покрета социјалиста, чланови Мото клуба “Ноћни вукови Србије“ и Синдикат “Застава оружје“. Данас, у подне, венци су положени и у касарни “Милан Благојевић“. У касним поподневним сатима, у Крагујевац ће стићи чланови Мото клуба “Ноћни вукови“ из Русије који ће положити венац крај споменика “Успење“ и посетити Спомен собу у просторијама Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца у Крагујевцу.

Према званичним подацима Војска наше земље током НАТО агресије изгубила је 659 припадника, од којих је 628 погинуло, а нестао 31 војник. Међу њима је 41 Крагујевчанин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *