Обновљена издавачка делатност у Крагујевцу

Захваљујући прошлогодишњем Јавном конкурсу локалне самоуправе за избор пројеката из области издаваштва, Установа културе Кораци објавила је два романа, шест збирки песама, три збирке прича, две збирке песама за децу, афоризме, мемоаре и зборнике.

Тиме је отворено ново поглавље у издавачкој делатности Крагујевца, која је неправедно била занемарена.

Установа културе Кораци основана је одлуком Скупштине града Крагујевца 2017. године са намером да се оживи издавачка делатност, која је неправдено била занемарена.

На издавачку сцену ова Установа је крочила обнављањем часописа за дечје стваралаштво Дечије искре, који је први пут објављен 1966. године.

Посебно је занимљиво да се на његовим страницама прво огласила песникиња Десанка Максимовић, а за време уредништва Слободана Павићевића, часопис доживљава највећи процват.

О томе сведочи чињеница да је изашао из оквира не само града, већ и државе, те се неретко у њему могао прочитати одређени број радова на македонском, словеначком и албанском језику.

Потом, часопис престаје да излази све до 2018. године, када на иницијативу локалне самоуправе, односно, градског већника за културу Миљана Бјелетића, а уз подршку Школске управе и актива директора његово издавање поново започиње Установа културе Кораци.

У циљу укључивања што већег броја деце и школа у креирање часописа, у сарадњи са Народном библиотеком Вук Караџић, Кораци организују његову промоцију по школама, где се кроз различите радионице деца афирмишу на ликовно и литерарно стваралаштво.

Посебна предност Дечјих искри у односу на друге јесте што је 90 процената радова ауторско дело деце, односно предност се даје деци као ствараоцима.

Значајан тренутак у издаваштву Установе културе Кораци је Јавни конкурс за избор пројеката из области издаваштва, који је објављен 2019. године.

Том приликом, стручна комисија је донела одлуку о штампању 19 од пристиглих 30, распоредивши их у различите едиције.

Захваљујући овом конкурсу објављена су два романа, шест збирки песама, три збирке прича, две збирке песама за децу, афоризми, мемоари и зборници.

Установа културе сарађује са Народном библиотеком Вук Караџић кроз промовисање издања, а њеним оснивањем отворено је ново поглавље издаваштва у граду, али и културном животу Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *