Обрадом резултата првих 50 пацијената почела израда софтвера који предвиђа ток болести Ковид-19

Праћењем ренгенских снимака и клиничких резултата код 50 пацијената Клиничког центра у Крагујевцу, почео је заједнички рад истраживача крагујевачког и Универзитета из Ријеке на стварању софтвера који предвиђа ток болести Ковида-19, изјавио је за Радио телевизију Крагујевац ректор Универзитета проф. др Ненад Филиповић.

То није први допринос истраживача овдашњег Универзитета у борби против Ковида-19, јер је током пролећа из Центра за биоинжењеринг 12 хиљада визира израђено и испоручено здравственим установама широм Србије.

Током протекле недеље званично је представљен пројекат – Употреба вештачке интелигенције и машинског учења на смањење ефеката пандемије вируса корона сакупљањем медицинских података ради боље дијагностике.

Ово је једини пројекат из Србије који је у конкуренцији од 7000 пријављених, подржала финансијски Европска унија са 40 хиљада евра.

Клиничка примена очекује се у децембру, а у наредних шест месеци  пројекат заједнички реализује 20 истраживача са ријечког и око 20 истраживача овдашњег Универзитета.

Обједињена је медицина, информатика, биологија, хемија да би софтвер који користи вештачку интелигенцију предвидео ток болести Ковид-19.

Говорећи о плану и програму наставе на Универзитету, ректор Филиповић је за РТК рекао, да званичних информација нема колико је студената овдашњих факултета било позитивно на коронавирус, али да има сазнања да је спорадично било случајева високошколаца који су били у карантину и да је њима омогућен додатни испитни рок у августу.

У складу са инструкцијама Министарства просвете, науке  и технолошког развоја, већина факулета је испратила академску годину он лајн, а то ће највероватније бити и принцип рада на јесен.

Универзитет у Крагујевцу, Министарство је похвалило за обезбеђен низ бесплатних платформи које су користили студенти и професори током завршнице семестра.

Новина, од јесени је, да ће програм Мастер 4.0. упоредо са нашим одржавати и српски професори који живе и раде на америчким Универзитетима.

Због пандемије коронавируса, многобројни студенти нису били у прилици да похађају стручну праксу,рекао је ректор Ненад Филиповић и додао да уколико није могуће извођење стручне праксе, то неће ни бити препрека за предају дипломских радова.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *