Обратити пажњу на избор такси возила

Градском одлуком о превозу путника, усвојеној још 2015. године, крагујевачки таксисти, морају да имају радну дозволу, која подразумева обавезни лекарски преглед, возило старо до десет година са евро 4 мотором.

Међутим, већина такозваних “дивљих таксиста” који обављају ову делатност, не поседују никакве дозволе, превозе путнике по нижим ценама, и на много начина нарушавају одредбе Градске одлуке које су прописане за све таксисте.

Незадовољни бројним неправилностима које су уочили, самостални такси превозници у Крагујевцу организовали су јуче протест на платоу испред зграде Градске управе.

Као највеће проблеме навели су нелојалну конкуренцију линијских таксиста, нерегистрована такси возила, ангажовања радника на црно, што је изван законских оквира.

Како би се стало на пут сивој економији у пружању ове услуге, Градска управа за привреду подсећа такси превознике али и суграђане, шта је Одлуком о такси превозу потребно да би превоз био легалан.

Tакси превоз треба да се обавља у времену од 00 до 24 сата.

Путници се примају искључиво на такси стајалишту или адреси, које је позивом одредио корисник превоза.

Возач има обавезу да на почетку вожње укључи таксиметар, као и да изда рачун кориснику превоза.

У Крагујевцу тренутно постоји око тридесетак легалних такси удружења која окупљају исто толико легалних возача, који поштују одредбе Градске одлуке у пословању.

Они апелују на грађане да зарад безбедности на свим нивоима обрате пажњу на избор приликом ангажовања такси возила за превоз.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *