Образовање кадрова за потребе привреде

У Политехничкој школи у Крагујевцу данас је одржан округли сто на коме је било речи о Правцима планирања образовања кадрова за потребе привреде града и региона.

Организатори скупа су Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског округа и Политехничка школа.

Имајући у виду прогресивни недостатак адекватне радне снаге, као један од пресудних чинилаца који утиче на застој у пословању привредних друштава, у Политехничкој школи у Крагујевцу одржан је округли сто на тему планирања образовања кадрова за потребе привреде града и региона.

Због тога је неопходно укључивање привредних друштава у планирању приликом уписа дефицитарних профила за наредну школску годину.

Овај састанак помоћи ће Политехничкој школи у даљем раду и избору предмета, јер ова школа сарађује са тридесетак компанија са којима образују профиле за тржиште рада.

Недостатак значајног броја профила и кадрова, у одређеним случајевима постаје ограничавајући фактор не само раста производње већ и извоза одређених компанија.

Нови Закон о дуалном образовању, требало би да омогући ефикасније образовање и запошљавање младих после завршене средње школе.

Циљ овог модела је да се средње стручно образовање прилагоди потребама привреде, смањи стопа незапослености младих до 25 година и ојача конкурентност привреде Србије на регионалном и глобалном нивоу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *