Обука за просветаре о уштеди енергије

Након серије обука домаћинског управљања у складу са принципима енергетске ефикасности, намењених домарима, у школама у Србији, почело је спровођење програма едукације из ове области за директоре и наставнике.

Обуке организује Привредна комора Србије, уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, а једна таква одржава се, данас и сутра, у Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског округа.

У више од 16 хиљада јавних зграда у Србији, као што су школе и обданишта, постоје велики потенцијали за уштеду енергије, и то не само кроз реконструкцију засновану на принципима енергетске ефикасности, већ и примену знања о одговарајућим начинима одржавања енергетски ефикасних система.

Циљ обука је да се унапреде знања и способности, али и промене навике запослених у образовању, у области енергетске ефикасности и тиме обезбеди примена кључних механизама рационалне употребе енергије у пракси.

У Србији се троши шест пута више енергије него у Немачкој, а 40 одсто те потрошње одлази на грејање, електричну енергију и снабдевање топлом водом стамбених и јавних зграда, међу којима су школе и обданишта.

Разлози за тако велику потрошњу су неодговарајућа топлотна изолација, застарели системи грејања и хлађења и припреме топле воде, али и губици енергије проузроковани неадекватним одржавањем и управљањем.

Примери најбоље праксе развијених европских земаља указују на изузетно важну улогу, коју, у постизању енергетске ефикасности, има информисаност и стицање нових навика домара, директора, наставника и деце.

Управо с тим циљем Привредна комора Србије, уз подршку ресорних министарстава, Сталне конференције градова и општина, локалних самоуправа и Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, у оквиру пројекта „Енергетска ефикасност у јавним зградама“, организовала је програме обуке за домаре школа и вртића из 20 општина и градова широм Србије, а од овог пролећа отпочела је програм едукације за запослене у школама.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *