Очекује се добар принос кукуруза

Захваљујући до сада релативно повољним временским и агроеколошким условима, стручњаци очекују да ће ове године бити добар род кукуруза.

Током јула а и почетком августа био је топли период са високим температурaмa ваздуха.

Оно што је повољно код јарих усева који су пролетос посејани јесте и то што су током јуна и августа пале велике количине падавина, рекли су стручњаци из пољопривредно саветодавне стручне службе Крагујевац.

Временски услови ове године били су идеални за развој кукуруза, који је посејан на око 50.000 хектара, у околини Крагујевца и општинама Шумадијског округа.

Ратари очекују добар род, а поједини чак и рекордне приносе.Обилне и честе кише погодовале су за ову културу.

У дубљим слојевима земље има довољно влаге, а кукуруз је биљка која врло економично користи влагу и има јак и дубок коренов систем тако да ове високе температуре неће пореметити и негативно утицати на принос кукуруза.

Берба кукуруза који се простире на 50.000 хектара у Шумадијском округу почиње крајем септембра, а очекује се да ће амбари бити пуни.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *