Од 1. јануара индексација пензија по швајцарској формули

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима се од 1. јануара 2020. године уводи индексација пензија по такозваној швајцарској формули, преноси РТС. Усвојен je и сет пореских закона.

“Швајцарски модел” практично значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да је то најбољи и најправеднији модел за најстарије суграђене.

У Европи скоро све земље имају формуле за усклађивање пензија, а највише њих користи комбинацију раста цена и раста зарада.

Скупштина Србије усвојила је и сет пореских закона међу којима су измене и допуне Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање којима се смањује стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 26 на 25,5 одсто.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о порезу на доходак грађана којима се повећава неопорезиви износ месечне зараде са 15.300 на 16.300 динара.

Оптерећење на зараде биће смањено са 62 на 61 одсто, рекао је током расправе министар финансија Синиша Мали.

Увођење платних разреда за запослене у државним службама одложено је за 2021. годину.

Таксе за јавне медијске сервисе РТС и РТВ од 1. јануара 2020. године биће повећане са 220 на 255 динара, предвиђено је изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис који је данас усвојен у Скупштини Србије.

Извор: РТС.

One thought on “Од 1. јануара индексација пензија по швајцарској формули”

  1. Što li lažete da su penzije prošle godine povećane u rasponu od pet do 22,5 odsto? Prošle godine penzije nisu povećane ni za paru, osim onih ispod proseka su povećane za 5%. Ovo stanje ostalo je i u toku ove godine, osim poklonjene milostinje od 5.000 dinara. Prekid otimanja penzije 2017. godine nije povećanje, osim za nadobudnih glava vlastima. Realno penzije samo padaju, a cene i dažbine se umnožavaju. Današnji prosek penzija je stigao na 47,83% prosečne plate. Lakomisleni penzioneri glasaju za grobara svoga, na žalost njihovu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *