Од 1. јануара нови услови за пензионисање

Од 1. јануара 2021. године мењају се услови за остваривање права на старосну пензију за жене и превремену старосну пензију и за жене и за мушкарце.

За осигуранике који желе да се пензионишу у овој календарској години, на основу услова који сада важе, последњи дан за раскид радног односа је 30. децембар, а последњи дан за подношење захтева за коришћење стеченог права – 31. децембар.

Од 1. јануара наредне године право на старосну пензију може да оствари жена са 63 године и два месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Услови за мушкарце остају исти као и до сада – у старосну пензију се одлази са 65 година живота и најмање 15 година стажа.

Када је реч о превременој старосној пензији, од Нове године важе нова правила.

Како је саопштено из Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, у случају одласка у превремену старосну панзију, пензија се трајно умањује за 0,34% за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години.

Укупан износ умањења за превремену старосну пензију максимално може да износи 20,4%.

Захтев за остваривање права на пензију са приложеним доказима могуће је предати лично на шалтеру Фонда ПИО или послати поштом као препоручену пошиљку.

Фонд је грађанима омогућио да захтеве за остваривање права на пензију подносе и електронским путем.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *