„Од Гушића до Зеленгоре“

Књига „Од Гушића до Зеленгоре“ аутора Мирослава Микија Лазаревића, промовисана је синоћ у Народној библиотеци „Вук Караџић“.  

Књига говори о „Гранд хотелу Гушић“, садашњој „Зеленгори“, задужбини пешадијског капетана Милована Гушића, чије име носи и улица у центру Крагујевца.   Крагујевац, као стара престоница Србије и центар Шумадије, крајем 19. и почетком 20. века, по броју задужбина није заостајао за Београдом.

Неке од њих нису одолеле зубу времена и неправедно су заборављене, а у онима које су опстале и данас се осећа дух времена у коме су саграђане. Међу њима је хотел „Зеленгора“, некадашњи „Гранд хотел Гушић“, задужбини пешадијског капетана Милована Гушића.

Знаменити Србин, војни капетан прве класе, највећи добротвор града Крагујевца, само су неке од цртица биографије Милована Гушића. Мало познати детаље о његовом животу и личности откривени су управо у овој књизи.

Аутор књиге „Од Гушића до Зеленгоре“ Мирослав Мики Лазаревић, економиста, новинар и песник, објавио је две збирке песама.

По оцени Тањуга, један је од најуспешнијих уредника фабричке штампе. Као врсни познавалац прилика у крагујевачком угоститељству, истражио је његову историју, а резултате до којих је дошао објавњени су у јубиларном броју Информативног листа „Крагујевац“ у мају 1986. године.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *