Од рака дојке годишње оболи око 4000 жена

У Србији сваке године од рака дојке оболи око четири хиљаде жена, а 1.600 умре. По смртности од овог канцера, Србија је на другом месту у Европи, иако је рак дојке излечив, ако се открије на време.

Октобар је Међународни месец борбе против рака дојке, који се обележава са намером да се подстакну припаднице лепшег пола да се редовно јављају на превентивне прегледе.

То је, тврде лекари, најбољи начин да се болест дијагностикује на време, а самим тим и успешно лечи.

Карцином дојке, прети све већем броју жена, а томе доприносе недовољна информисаност и нередовни прегледи.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света па тако и у Србији, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог почетка лечења особа оболелих од рака дојке.

Организовани скрининг рака дојке подразумева позивање и преглед мамографијом жене циљне популације од 50 до 59 година.

Организовани скрининг рака дојке се континуирано спроводи у укупно 35 општина на територији Србије а додатно у 21 општини, у којима се снимање врши мобилним мамографом.

У овом месецу, здравствени радници апелују на жене да посете свог гинеколога и обаве превентивни преглед дојке који се обавља на сваке две године.

Циљна популација током активости у октобру су и здравствени радници различитог профила, пре свега гинеколози и лекари опште праксе чија је улога да информишу своје пацијенткиње да је преглед на рано откривање ове опаке болести потребан, пожељан и доступан.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *