Од сутра нове мере за заштиту од вируса

Одлуком Владе Републике Србије од сутра важе нове мере за спречавање ширења коронавируса.

Новине су забрана окупљања више од десет људи и обавезно ношење заштитних маски и на отвореном простору, односно на местима где није могуће обезбедити растојање од једног и по метра између окупљених грађана.

На целој територији Србије забрањена су окупљања на јавним местима, у затвореном и отвореном простору, за више од 10 људи.

Притом, између окупљених мора постојати дистанца од једног и по метра односно свака особа мора заузимати минумум четири квадратна метра.

Заштитне маске обавезне су и на отвореном простору и то на местима где није могуће обезбедити прописано растојање попут редова испред продавница, апотека, банака.

До сада, већина грађана није носила маске на отвореном.

Од увођења обавезног ношења заштитних маски у затвореном простору доста проблема имају трговци.

Иако већина грађана поштује прописане мере, било је и оних који су желели да обаве куповину без маске што је раднике у продајним објектима доводило у незгодну ситуацију.

Са друге стране, упркос високим температурама, трговци током читавог радног времена морају да носе маске због опасности од заразе.

Кризни штаб Владе Републике Србије сматра да уколико би сви грађани при сваком изласку из куће константно носили заштитну маску да би то било једнако забрани кретања, јер се на тај начин спречавају епидемиолошки ризични контакти и ширење коронавируса.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *