Одржан 9. Светски конгрес патофизиолога

У Београду је, у организацији председника  Европске секције интернационалне академије кардиоваскуларних наука и декана Факултета медицинских наука у Крагујевцу, проф. др Владимира Јаковљевића, одржан 9.Светски конгрес патофизилога.

Тиме је проф. Јаковљевић, у Србији поново спојио Исток и Запад и успео да окупи 200 врсних научника из Русије, Америке, Европе, Азије, Аустралије  и Новог Зеланда.

Председница Светског удружења патофизилога и чланица Словачке академије наука проф. др Олга Пеханов званично је отворила 9.Светски конгрес патофизиолога, подсећајући да је Светско удружење патофизилога основано 1991. године, а да је иницијатива за окупљање најугледнијих научника из ове области потекла из Русије, где је одржан први конгрес.  

Она је подсетила и да је проф. др Владимир Јаковљевић, од 6. јула преузео функцију председника Светског удружења патофизиолога.

Организатор конгреса и декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу, проф. др Вадимир Јаковљевић, истакао је да је имао велику част да су колеге из Москве затражиле да се оранизација конгреса премести у Београд  јер је немогуће било скуп организовати у Москви.

Он је подсетио и да је дуги низ година покушавао да Београд кандидује  за домаћина оваквог стручног окупљања, али до тога није дошло.

Конгресу су присуствовали најеминентнији научници из области патофизилогије, укључујући проф.Наранџана Далу кога многи сматрају за духовног оца модерне кардиоваскуларне науке и проф. Сергеја Бољевича са првог Московског државног универзитета Сеченов са сарадницима.

Најборојнији на овогодишњем конрсу патофизиолога били су наставници и сарадници из Центра за предклиничка и кардиоваскуларна истраживања ФМН, у Крагујевцу који су одржали  бројне презентације.

Наредно окупљање научника из области кардиоваскуларних истраживања одржаће се почетком октобра у Темишвару.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *