Одржана предавања о штетном утицају дувана

Институт за јавно здравље Крагујевац, у сарадњи са Домом здравља и бројним установама у граду, низом активности наредних дана обележиће Национални дан без дуванског дима.

Предавања о штетном утицају дувана данас су одржана у Медицинској и Музичкој школи у Крагујевцу.

Национални дан без дуванског дима обележава се 31. јануара.

Светска здравствена организација упозорава да цигарете и дувански производи годишње у свету убију седам милиона људи, а у Србији су одговорни за 15.000 смрти.

У свету у просеку пуши око 20 одсто популације, у европским земљама 28 процената, а у Србији цак 37 одсто становника конзумира цигарете.

Дуван и све оно што се налази у дуванским производима је директно одговорно за многе малигне болести, од рака плуца, грла, рака панкреаса до кардиоваскуларних.

Кампање попут ове, кажу стручњаци, настоје да смање број потенцијалних пушача у доби када су они изложени навећем ризику, при завршетку основне и током похађања средње школе.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.