Одржана трибина „Енергетски сектори Србије“

Трибина под називом „Потенцијали необновљивих и обновљивих видова енергије у Републици Србији“, на којој су говорили представници крагујевачке Енергетике, одржана је Факултету инжењерских наука.

Циљ трибине је да се јавност упозна са енергетском ситуацијом и потенцијалима у Србији.

Крагујевачка Енергетика увелико се припрема за прелазак на производњу топлотне енергије на гас која је доста економичнија и мање штетна од производње на угаљ.

Енергетски сектори у Србији, потенцијали необновљивих и обновљивих видова енергије са акцентом на потенцијал биомасе, цене енергената и њихов утицај на загађење животне средине, биле су само неке од тема о којима су говорили представници крагујевачке Енергетике.

За производњу топлотне енергије у Србији највише се користи гас, чак 83 посто, док је Крагујевац један од ретких градова који користи угаљ.

Нижа цена и мање загађење главни су разлози да Енергетика ускоро пређе на гас.

Трибина је одржана на Факултету инжењерских наука у оквиру програма који организује Друштво инжењера и техничара Крагујевца.

Осим у школама и факултетима у Крагујевцу, представници Енергетике овакве трибине организују и у другим градовима у региону како би се јавност упознала са енергетском ситуацијом и потенцијалима у Србији.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *