Одржана трибина „Случај Мирослава Јовановића”

У Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ одржана је трибина под називом „Случај Мирослава Јовановића – судска пракса и новинарска солидарност“.

Скуп је хуманитарног карактера, а учествовали су представници највећих новинарских удружења и организација.

Дугогодишњи новинар и уредник крагујевачког листа Светлост Мирослав Јовановић након извршне судске пресуде Апелационог суда због текстова објављених 2004. и 2007. године треба да плати 820 000 динара.

Данас након неколико месеци од пресуде укупан дуг са свим каматама и судским трошковима износи око 1 700 000 динара.

Као бивши новинар а сада пензионер, Јовановић није у стању да сам плати овај новац.

Представници највећих новинарских удружења и организација организовали су трибину хуманитарног карактера како би иницирали прикупљање новчаних донација за помоћ свом колеги.

Јовановић тврди да је свој посао радио достојанствено и поштено, по новинарским кодексима и да би и данас исто урадио.

Јовановић тврди да је његов случај преседан, да нису уважена два основна закона, закон о раду и закон о информисању, према коме, Јовановић подсећа, аутор текста, издавач и уредник солидарно одговарају.

Између осталог на трибини су посављана и питања, могу ли професионална удружења да пруже заштиту медијским радницима и постоји ли солидарност међу новинарима.

На трибини су говорили Жељко Бодрожић, Недим Сејдиновић, Слободан Радичевић и Ивана Стевановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *