Ограничен број посетилаца манифестацији Велики школски час

Десет дана је остало до одржавања Mолебана али и традиционалне манифестације крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама – Велики школски час.

Овогодишња поема биће изведена уз сведен број извођача, ограничен број посетилаца и први пут без организованог доласка ученика.

У међувремену у Шумарицама се интезивно уређују зелене површине, а у току су радови и на замени прилазних стаза споменику.

У измењеним околностима први пут и Велики школски час. У крагујевачким Шумарицама овог 21. октобра ће у 11 часова бити одржан Велики школски час са сведеним бројем посетилаца, учесника програма, али и званичних гостију којих се очекује око 50, углавном представника града, дипломатског кора.

Ове године изостају ђачке екскурзије из других градова, али и организација са овдашњом школском управом.

Уместо крај хумке, ученици ће Велики школски час моћи да прате на малим екранима.

Пренос ће бити емитован на протраму РТК као и РТС – у. Молебан који претходи извођењу поеме биће одржан у 10 часова.

У међувремену, и да није коронавирус изменио програм обележавања комплекс се уређује увелико.

Акедемија под именом „Велики школски час“ први пут је одржна 1944. године у Крагујевцу, а прва манифестација на самом месту, поред хумки у Шумарицама 1957. године.

Од 1963. године организацију преузима Спомен – парк „Крагујевачки октобар“.

Од 1971. године формира се Савет „Великог школског часа“ на републичком нивоу који утврђује концепцију, садржај и програм манифестације, бира књижевника који ће посебно писати поему за извођење, редитеља и композитора, који ће стварати оригиналну музику за ту прилику, што је била новина у односу на претходни период.

Душко Радовић био је аутор поеме „Црни дан“ која је изведена на „Великом школском часу“ 1971. године, редитељ је био Здравко Шотра, који је поставио основе његовог сценског идентитета, а композитор Константин Бабић.

Интонирањем химне и полагањем венаца и даље почиње сваки „Велики школски час“, а од 1991. године претходи му парастос који служи еписком Шумадијске епархије са свештенством.

До 2013. забележено је учешће 50 хиљада извођача. Генерални секретар УН, Перез де Куељар доделио је Велико школском часу високо признање „Курир мира“, 1988. године је добио „Медаљу мира“ од француског града Вердена, а 7. децембра 2011. године Скупштина Републике Србије прогласила је 21. октобар државним празником, Даном српских жртава у Другом светском рату, док је раније и Архијерејски сабор прогласио жртве стрељања за свете новомученике крагујевачке.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *