Окружни штаб за ванредне ситуације одговорио на све изазове

Сви задаци који су били предвиђени планом рада за ову годину су испуњени, констатовано је на редовној седници Окружног штаба за ванредне ситуације.

Током 2019. ванредна ситуација била је проглашена и укинута у Крагујевцу, Аранђеловцу и Рачи, док је у Книћу и даље на снази.

Наглашено је да су локалне самоуправе у Шумадији током ове године одржале 77 седница, од чега 45 ванредних.

Како је најављено и у наредном периоду радиће се на техничком и материјалном јачању капацитета за заштиту и спасавање, а посебно ће се разматрати могућности крагујевачког Клиничког центра и Болнице у Аранђеловцу у случају ванредних ситуација.

Стање водотокова и инфраструктуре у контексту одбране од поплава у пролећом периоду, припрема противградне заштите, заштите од пожара и зимских служби пред почетак сезоне на територији Шумадијског округа, биле су неке од најзначајнијих тема редовних седница Окружног штаба за ванредне ситуације.

На последњој у овој године анализиран је достигнут ниво организованости локланих самоуправа.

На седници указано да су четири локалне самоуправе у Шумадији у 2019. прогласиле ванредну ситуацију. У Книћу, који је претрпео највеће последице, је још увек на снази.

Представљен је и Годишњи план рада за 2020. годину. На основу инструкција Републичког штаба за ванредне ситуације, тромесечно се планирају редовне седнице, док ће се ванредне одржавати по потреби.

Годишњи план рада представњен је кроз 24 задатака који се односе на припрему за наступајућу сезону.

Поред усвајања Извештаја о достигнутом степену организованости и оспособљености локалних самоуправа за заштиту и спасавање у овој години на подручју Шумадијског управног округа и прихватања Годишњег плана рада Окружног штаба за 2020. годину, чланови су упознати и са законском регулативом из области ванредних ситуација која је усвојена током 2019.

Извештава Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.