Олакшани услови студирања за младе мајке

Прича, да је Сенат Универзитета у Крагујевцу изашао у сусрет студетима и препоручио факултетима да студенткињама током породиљских боловања олакша студирање, наишла је на симпатије јавности, али и отворила још неке проблеме са којима се младе мајке, студенткиње сусрећу.

За просту репродукцију популације, потребно је најмање три детета. Србија одавно слови као земља ниског наталитета и просечно старог становништва.

С тога, не изненађује да је изазвала пажњу вест, о одлуци Сената Универзитета у Крагујевцу, који је прихватио иницијативу студената, да се младим мајкама омогуће посебни услови наставка студирања.

Идеја је потекла од председника Студентског парламента Недељка Мишића, а пред Сенат ју је донела, студенткиња Факултета техничких наука у Чачку.

Ни испред Ректората данас није било студената, којима се идеја није свидела:

Економски факултет у Крагујевцу се већ огласио са намером да изађе у сусрет десетини струденткиња, а потврда је стигла и са Факултета техничких наука у Чачку, на којем помоћ очекују две будуће продиље.

План студентских организација је да прошири акцију.

Из Студентског центра у Крагујевцу, који управља студентским домовима у граду, незванично нам саопштавају, да су у овој установи једини случај мајке-студенткиње имали пре три године и да није било никаквих проблена нити око њеног останка у дому, нити наставка студирања, али напомињу да је проблем далеко комплекснији.

На факултетима крагујевачког универзитета, наиме тренутно је око 20.000 студената.

Већина их је женског пола.

У студентским домовима живе студенти које финансира држава, тако да питање надокнаде трошкова студенткињама за време „породиљског одсуства“ или боравка брачног пара у њима превазилази надлежности ове установе, тако да би одговор на ова питања, препоручују у Студентском центру, требало потражити на адреси надлежног министарства.

Извештава новинарка Снежана Ћериман

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.