Оружари одржали штрајк упозорења

Сидникат и радници фабрике „Застава оружје“ данас су одржали једночасовни штрајк упозорења.

Синдикат фабрике наводи да гашење машина представља наставак дуготрајних напора Синдиката да укаже на све проблеме у којима се фабрика налази, а који су, према њиховој оцени резултат лошег руковођења које се односи и на погоршање материјалног стања радника.

С друге стране, директор фабрике Миљојко Брзаковић, у потпуности негира тврдње Синдиката и додаје се ова организација служи манипулацијама.

Једночасовну обуставу рада Оружара пратили су сви водећи српски медији, међутим, камерама није био дозвољен улаз у фабричку халу током штрајка.

Синдикат оружара захтева да се хитно одобри исплата бонуса у износу од 25 хиљада динара, како би се побољшао њихов тежак матерјални положај.

Синдикат захтева и да се покрене питање одговорности надлежних који су допринели да фабрика већ три године послује негативно чиме је доведена у тешку ситуацију, тврде представници синдикалне организације фабрике.

Директор „Застава оружје“ категорично тврди да Синдикат фабрике износи у јавност ноторне лажи и неистине и да ни један од наведених података није тачан.

Брзаковић наводи да је просечна зарада оружара у 2017. години износила 51 760 динара и да се плате запосленима редовно исплаћују.

Осим тога фабрика „Застава оружје“ добила је највећи новчани износ од 10 милиона евра од свих фабрика наменске производње у Србији захваљујући Министарству одбране и Влади Републике Србије.

Представници синдиката фабрике „Застава оружје“ твде да се у фабрици запошљавају радници који не задовољавају критеријуме за радно ангажовање.

На питање новинара да ли су тврдње о запошљавању тачне и колико је радника запослено у предходном периоду директор фабрике оружја негира и ову тврдњу Синдиката.

Иначе у фабрици „Застава оружје“ ради 2 420 запослених. Посла на тржишту има а стални раст прозводње, а самим тим и новчану добит фабрика „Застава оружје“ остварује од 2014. године.

У фабричким халама подигнута је безбедност заштите на раду увђењем нове ХТЗ опреме а Ковачница у којој је запослено 160 радника сада ради у саставу фабрике „Застава оружје“ и остварује добре резултате рада.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *