ОШ „Наталија Нана Недељковић“ – 175 година постојања

У основној школи „Наталија Нана Недељковић“, поводом дана школе, организована је изложба предмета и фотографија који осликавају рад школе у прошлом веку.

О раду и функционисању школе протеклих 175 година сведоче многобројне фотографије, предмети, али и ђачке књижице, пехари и повеље.

Једна од најстаријих основних школа у Крагујевцу, „Наталија Нана Недељковић“ из Грошнице, отворена далеке 1842. године, име је добила по мајци народног хероја Раје Недељковића стрељане на Бањици 1942. године.

У оквиру обележавања Дана школе приређена је занимљива изложба фотографија, слика, предмета, повеља, ђачких књижица и ордена који датирају од 1932. до 1942. године.

Иако је у протеклом периоду школа мдернизовала рад, унапредила систем образоваља, дух прошлих времена и даље је присутан у овој школи.

Изложени предмети углавном су чувани у архиви школе, док су допринос овој изложби дали и житељи Грошнице уступајући фотографије из личних архива.

Организација изложбе трајала је три месеца, уз велико залагање наставнице географије.

Школа у којој је први учитељ био Данило Петровић, позната је по успесима стрељачке секције, чији су ученици освајали републичка првенства.

Планови наставника и организатора изложе у Основној школи „Наталија Нана Недељковић“ су да своју колекцију покажу и осталим Крагујевчанима.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *