Оснаживање жена без посла

„Предузетништво, као начин економског оснаживања жена, које су остале без посла, старости 45+“, тема је радионице, која је одржана у просторијама Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља.

То је прва од 5 радионица, које ће организовати Удружење „Жене на прекретници“ уз помоћ партнерског Удружења „Путоказ Крагујевац“.

Радионица је реализована уз подршку Привредне коморе Србије, Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља и крагујевачке филијале Националне службе за запошљавање.

Циљ радионица је пружање информација и вештина потребних за превазилажење евентуалних потешкоћа приликом покретања сопственог посла.

Обуке су намењене незапосленим женама, којима је потребна припрема за проналажење посла или женама које планирају да се баве сопственим послом.

Заинтересованим полазницима пружене су потребне информације о начинима, на које могу да се изборе са проблемима, како да се припреме за покретање сопственог посла, али и о могућностима обезбеђивања средстава за самозапошљавање.

Едукативни програм економског и друштвеног оснаживања жена остварује се кроз серију радионица и саветовалишта, чије су теме психолошка подршка, правна помоћ, преузетничко знање, вештине комуникације и финансије.

Такав свеобухватни програм, пружа могућност женама да стекну нове вештине и знања.

Удружење „Жене на прекретници“, до сада, је организовало преко 117 радионица, кроз 9 едукативних циклуса, као и преко 46 групних и 173 индивидуалних саветовања, у виду правне, психолошке и финансијске помоћи.

Незапослене жене које имају више од 45 година, су посебно рањива група, с обзиром на то да већина не остварује право на пензију, нема вештине које су у данашње време потребне за тражење посла и нису неопходне послодавцима због својих година.

Дискриминација на основу старосне доби постаје све видљивија и без посла остаје све већи број жена старости од 50 до 60 година.

Извештава новинарка Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *